Értéknövelt Szolgáltatások

MÉRETRE VÁGÁS, MEGMUNKÁLÁS

MÉRETRE VÁGÁS: A méretre vágást korszerű, nagy teljesítményű – részben automata – szalagfűrészekkel végezzük.
Legnagyobb vágható méretek:

max. vágható szélesség x magasság: 1260 x 1060 mm
max. vágható átmérő: 1060 mm
tömbvágó-szalagfűrész, max. magasság x mélység x hossz: 540 x 660 x 3100 mm

MEGMUNKÁLÁS: Megmunkálóüzemünkben szabványos, ill. vevői igények szerinti különféle egyedi – akár extra – méretű mart, illetve köszörült felületű lapokat, szerszámlapokat és hasábokat gyártunk rövid határidővel. Jellemzően raktári anyagminőségeink megmunkálását végezzük, de lehetőség van egyéb minőségek megmunkálására, valamint bérmunkára is. Kívánság szerint a megmunkált lapokat megadott specifikációnak megfelelően saját üzemünkben vákuum-hőkezeljük is. Legnagyobb gyártható méretek:

marás: 2500 x 4000 mm
síkköszörülés: 1200 x 4000 mm

Lehetőség van körkeresztmetszetű darabok megmunkálására (esztergálás, furatköszörülés) is.

VÁKUUM-HŐKEZELÉS, PLAZMANITRIDÁLÁS

VÁKUUM-HŐKEZELÉS: A hevítés 1 mbar nyomáson, elektromosan fűtött grafitelektródákkal történik, a lehűtést pedig nagynyomású (max. 10 bar) nitrogéngáz befúvásával végezzük. A hőkezelt darabok oxid- és revementes felületűek, elszéntelenedéstől mentesek, csekély méretváltozással és elhúzódással rendelkeznek. Vákuumkemencék:

600 x 600 x 900 mm hasznos méret
600 kg terhelhetőség
400−1320 °C munkahőmérséklet
±10 °C hőmérséklet-pontosság

Vákuumozható megeresztőkemencék:

600 x 600 x 900 mm hasznos méret
600 kg terhelhetőség
±1,5 °C hőmérséklet-pontosság

PLAZMANITRIDÁLÁS: Az eljárást általában 480−520 ºC közötti hőmérséklet-tartományban végzik, melynek folyamán a gázokat (nitrogén, hidrogén, argon) egy alacsony nyomású munkatérbe juttatják (~2,5 mbar). A kellő hőmérséklet elérése után a vákuumban a munkadarab katódként, a kemencefalazat anódként van kapcsolva, közöttük több száz volt feszültség áll fent. Ebben a térben az atomok ionizálódnak és az anód/katód kapcsolat miatt a munkadarab felé gyorsulnak.Az alkatrészek felületén egy áramerősebb zóna jön létre, itt a pozitív töltésű nitrogén ionok fel tudnak venni egy elektront a katódról (munkadarab), így kötést létesítenek a fémionokkal, ezáltal vasnitridet hoznak létre.
A gáz- vagy sófürdőben végzett nitridálással szemben a plazmanitridálás a paraméterek beállításával nagyon jól szabályozható és reprodukálható. A technológia során lehetőség van akár a vegyületi réteg teljes elhagyására vagy vastagabb vegyületi réteg létrehozására is. A vegyületi réteg elhagyását elsősorban magasan ötvözött acélok esetében vagy további bevonatolási eljárás esetén (PVD) szokták alkalmazni.
A plazmában – ellentétben a többi eljárással – valamennyi ötvözetlen vagy ötvözött acél, öntvény, keményfém, titán- ötvözet nitridálható. Főként készre munkált alkatrészeken végeznek plazmanitridálást, mert a kezelést követően általában nincs szükség semmilyen utólagos megmunkálásra.
Plazmanitridáló berendezések:

Ø 1200 x 1500 mm és Ø 1000 x 1800 mm hasznos méret
5000 kg terhelhetőség
nitridálási hőmérséklet 440−550 °C